Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Δαμανάκη: Η νεαρή επαναστάτρια έγινε επίτροπος
στην Ε.Ε., «όσο γερνάει» ξεφτιλίζεται πιο πολύ



«Αχ πού 'σαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος». Έγραψε ο σπουδαίος ποιητής μας Κώστας Βάρναλης (στους «Σκλάβους Πολιορκιμένους».
Τα λόγια αυτά ταιριάζουν απόλυτα στην επίτροπό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (που μόλις διορίστηκε πέρασε από συνέντευξη – έλεγχο, όπως και η επίτροπος της Βουλγαρίας, για να δουν αν «αποκηρύσσει τον κομμουνισμόν» Μαρία Δαμανάκη (φωτο).
Να δούμε το νέο της κατόρθωμα, όπως το παρουσιάζει ο Γιώργος Τόλης στην Σαββατιάτικη Εφημερίδα «Παραπολιτικά» του Σαββάτου 9 Ιουνίου.
* * *
Μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια σε βουλευτικά έδρανα και κυβερνητικά γραφεία, η Μαρία Δαμανάκη η «φωνή του Πολυτεχνείου» συνεχίζει την καριέρα της μακριά από την πολιτική, καθώς πριν από λίγες ημέρες εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος «Αλβέρτος Β' του Μονακό», το οποίο δραστηριοποιείται στην προστασία και τη διάσωση του περιβάλλοντος.
Ταυτισμένη με την Αριστερά, η Μαρία Δαμανάκη ήταν μία από τις φοιτήτριες που μιλούσαν στο ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου κατά την εξέγερση του 1973, που προκάλεσε την πτώση της χούντας, με τη φράση της «Εδώ Πολυτεχνείο» να έχει λάβει ιστορικές διαστάσεις.
Πάνω στις εμπειρίες αυτές οικοδόμησε μια πολιτική καριέρα ως βουλευτής από το 1977 έως το 2009, με ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό, του οποίου διετέλεσε αρχηγός για τρία χρόνια, γράφοντας Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα. Η πολιτική της καριέρα συνεχίστηκε εκτός συνόρων, όταν το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου τη διόρισε στην Κομισιόν, στη θέση της επιτρόπου για θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας.
H κ. Δαμανάκη διεκδίκησε δύο φορές τη δημαρχία της Αθήνας, το 1994 και το 1998, αλλά ηττήθηκε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Περίπου δύο δεκαετίες αργότερα, έχασε και πάλι από τον «γαλάζιο» πολιτικό, αυτή τη φορά μία θέση στην Κομισιόν, καθώς ο διορισμός του πρώην δημάρχου Αθηναίων στις Βρυξέλλες δεν επέτρεψε την ανανέωση της δικής της θητείας.

ΣΤΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ. Το έργο που άφησε η Μαρία Δαμανάκη ως επίτροπος, όμως, αναγνωρίζεται σήμερα από τους αξιωματούχους της Κομισιόν και όσους ειδικεύονται στην αλιεία και την προστασία των ψαριών, καθώς κατάφερε να επαναφέρει τους πληθυσμούς των ψαριών σε πιο υγιή επίπεδα - από μόλις πέντε βιώσιμα αποθέματα το 2010, σε είκοσι επτά το 2014.
Η εξέλιξη αυτή ώθησε τη Μαρία Δαμανάκη για πρώτη φορά μακριά από την ενεργό πολιτική, αλλά όχι και από τον ακτιβισμό.
Με «προίκα» την επιτυχημένη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν άργησε να βρει την επόμενη δουλειά της. Μόλις έναν μήνα μετά την αποχώρησή της από τις Βρυξέλλες, τον Δεκέμβριο του 2014, το ίδρυμα «TheNatureConservancy» (TNC) ανακοίνωσε πως η Ελληνίδα πολιτικός θα αναλάμβανε νέα επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος για τους Ωκεανούς στα γραφεία του στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.
Το «ΤheNatureConservancy» ιδρύθηκε το 1951 και αποτελεί την κορυφαία οργάνωση προστασίας της φύσης, που εργάζεται για την προστασία των παραγόντων από τους οποίους εξαρτάται η ζωή στον πλανήτη, δηλαδή των εδαφών και των υδάτων. Το TNC είναι υπεύθυνο για την προστασία περισσότερων από 480.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε όλο τον κόσμο - έκταση κατ' αναλογία μεγαλύτερη από αυτή της Σουηδίας. Το ίδρυμα απασχολεί πάνω από 4.500 άτομα και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο.
«Η ένταξή μου στο TNC αποτελεί για μένα μια πρόκληση και μια ευκαιρία. Οι ωκεανοί και οι θάλασσες ήταν πάντα το υπόβαθρο της ζωής μου, από τη γέννησή μου σε ένα νησί της Μεσογείου, την Κρήτη, μέχρι τον διορισμό μου ως Ευρωπαίας επιτρόπου για τις θάλασσες», δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη το 2014 για τη νέα της θέση εργασίας.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ. «Αποφάσισα να ιδρύσω ένα ίδρυμα ο σκοπός του οποίου είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ενθάρρυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Εξ ορισμού, αυτό αποτελεί μια κοινή, παγκόσμια πρόκληση, που απαιτεί επείγουσα και συμπαγή δράση σε τρία βασικά περιβαλλοντικά θέματα: την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα και το νερό». Με αυτά τα λόγια το 2006 ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό ανακοίνωσε τη σύσταση του ιδρύματος που φέρει το όνομά του, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το όραμα του διαδόχου του θρόνου στο πριγκιπάτο ταυτίζεται πλήρως με εκείνο της Μαρίας Δαμανάκη και γι' αυτό η τελευταία εξελέγη ως ένα από τα δώδεκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος του Αλβέρτου Β' πριν από λίγες μέρες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική θέση, που δεν έχει αμοιβή, την οποία αποδέχθηκε η Μαρία Δαμανάκη, διατηρώντας παράλληλα τη θέση της στο «TheNatureConservancy», για το οποίο εργάζεται καθημερινά.
Το Ιδρυμα του Αλβέρτου Β' έχει έδρα το Μονακό, ενώ διαθέτει γραφεία στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά. Το Δ.Σ. του συνεδριάζει τέσσερις φορές τον χρόνο προκειμένου να αποφασίζει τις επόμενες δράσεις και την κατανομή της χρηματοδότησής του, η οποία προέρχεται από την κυβέρνηση του Μονακό και από δωρεές.
Κατά τη δεκαετία που δραστηριοποιείται, το ίδρυμα «Αλβέρτος Β' του Μονακό», είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το WWF, έχει αναλάβει σημαντικά έργα για την προστασία και τη διάσωση ειδών υπό εξαφάνιση. Το 2008 ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια για τη διάσωση του μπλε τόνου, ψαριού που απειλείται με εξαφάνιση λόγω της κατανάλωσής του, καθώς το κρέας του χρησιμοποιείται σε γκουρμέ πιάτα ακριβών εστιατορίων όλου του πλανήτη. Μια δεύτερη ευρέως διαδεδομένη καμπάνια του ιδρύματος έχει ως στόχο τη διάσωση των δασών που απειλούνται με πλήρη καταστροφή. Η εκστρατεία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει εταιρείες στο να χρησιμοποιούν ξύλο από δάση που η καταστροφή τους είναι διαχειρίσιμη


Αναδημοσίευση: thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου