Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Μετά την Ελλάδα, τη Πορτογαλία & τώρα
την Ισπανια, ακολουθεί (;) όλη η Eυρώπη



Προχθές Κυριακή (20/12) είχαμε εκλογές στην Ισπανία για εκλογή νέας κυβέρνησης. Και τα αποτελέσματά τους δείχνουν πως το πολιτικό σύστημα και σ’ αυτήν χώρα βρίσκεται σε περίοδο αναδιάρθρωσής.
Βέβαια στην Ελλάδα τα δελτία ειδήσεων (κυρίως) ασχολούνται μα τις εκλογές στη ΝΔ και αφήνουν λίγο χρόνο για άλλες ειδήσεις, πόσο μάλιστα για ένα γεγονός τόσο μακριά που δείχνει να τραβήξεις χρονικά σε μάκρος.
Φαίνεται πως τα πράγματα αλλάζουν και στην Ισπανία. Παρά την εκλογική νίκη του Λαϊκού κόμματος δεν σχηματίζει κυβέρνηση πρέπει να βρει συνέταιρο για να κυβερνήσει.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα (το Ισπανικό ΠΑΣΟΚ δηλαδή) που έχασε κι αυτό ψήφους δείχνει να μη συνεργάζεται με το Λαϊκό κόμμα, βλέποντας τα χάλια των εδώ συντρόφων τους. Οι Podemos παρόλα όσα μαθαιναμε (για επερχόμενη εκλογική ήττα) για κάποιες δεκάδες χιλιάδες ψήφους (κάτι περισσότερο από 100.000) έχασε τη δεύτερη θέση. Ενώ το Ciudadanos, το «Ισπανικό ποτάμι» είναι κάτω από το 15%,
Δημοσιεύω τα τελικά αποτελέσματα (ποσοστά κι έδρες στο κοινοβούλιο) που τα βρήκα στο site της «El Pais».
Μετά την Πορτογαλία, και τις αποτυχημένες του προέδρου της Καβάκο Σίλβα, να μην ορκίσει αριστερή κυβέρνηση και η Ισπανία θα είναι η τρίτη ευρωπαϊκη χώρα που οι πολιτικοί που είναι κατά της λιτότητας παίρνουν την εξουσία.
Νομίζω πως ο βασιλιάς της Ισπανίας (47χρονος) Φίλιππος δε θα έχει αντιρήσεις να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε συμμαχία σοσιαλιστών – Podemos – και κάποιου μικρού τοπικού εθνικού κόμματος. Βλέπεις είναι από την ίδια οικογένεια αυτού, (Η μητέρα του Σοφία είναι αδερφή του δικού μας «Κοκού») που προκάλεσε με τους λάθος χεισμούς του 7 χρόνια δυστυχίας στην Ελλάδα.
Έτσι η επανάσταση που ξεκίνησε πριν ένα σχεδόν  χρόνο από την Ελλάδα, με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους «Ανεξάρτητους ‘Έλληνες» εξαπλώθηκε στην Πορτογαλία και δείχνει και στην Ισπανία. Η διαφορά είναι πως στις κυβερνήσεις της Ιβηρικής συμμετέχουν (ή πρέπει να συμμετέχουν) τα Σοσιαλιστικά κόμματα που οι εδώ σύντροφοί τους είναι κολλημένοι στο Λαϊκό κόμμα (Νέα Δημοκρατία). Εξαπλώθηκε κι εξαπλώνεται στην Ιβηρική χερσόνησο και στην Ιρλανδία που έχει σύντομα εκλογές το αδερφό Κόμμα του Σύριζα Σιν φέιν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως βρίσκεται σε άνοδο.
Πάντως τώρα είναι η ευκαιρία για τον δικό μας Αλέξη Τσίπρα να δείξει πως «δεν προσκύνησε» και δεν έκανε δεξιά στροφή. Τώρα με συμμάχους από την Ιβηρική να πει τα «μεγάλα όχι». Δε θα είναι πια μόνος του στα «συμβούλια κορυφής» έχοντας σύμμαχο μόνο τον Κύπριο κ. Αναστασιάδη, κι αυτόν όχι ιδεολογικά. Πρέπει να αποδείξει πως η υποχώρηση του καλοκαιριού ήταν στρατηγική και είμαι σίγουρος πως μετά από όλα αυτά τα μηνύματα για αλλαγή πολιτικής πορείας θα έρθει και στην  Ιρανδία και σε όλη την Ευρώπη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου