Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Με τη Σερβία σήμερα κανένας δεν συνομιλεί
με τη γλώσσα τελεσιγράφων. Με την Ελλάδα;


Υπάρχει κάποιος Έλληνας πολιτικός να απαντήσει  στους Ευρωπαίους έτσι; Ο σημερινός πρωθυπουργός μας (όπως  και  ο αναπληρωτής του, κυρίως για τις υποχρεώσεις του κοινοβουλίου) πάντως όχι,
Ο Σέρβος Πρωθυπουργός απέδειξε πως δεν βάζει κανένα άλλο συμφέρον πάνω από αυτό της πατρίδας του. Ελπίζω να βρεθεί σύντομα κι ο αντίστοιχος Έλληνας (βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να φύγει σύντομα ο σημερινός «θίασος σκιών» που παίζει το έργο που έγραψε και διευθύνει η Άνγκελα Μέρκελ «ο Σαμαράς πρωθυπουργός»
* * *
Με τη Σερβία σήμερα κανένας δεν συνομιλεί με τη γλώσσα τελεσιγράφων δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (φωτο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Σερβία δέχθηκε δήθεν τελεσίγραφα με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία.
“Η κυβέρνηση της Σερβίας ακολουθεί την πολιτική της ένταξης στην ΕΕ, έχει λάβει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Σερβίας να ακολουθεί και πολιτική καλών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η κυβέρνηση αυτό πράττει” δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, ενώ πρόσθεσε:
“Οι φίλοι μας δεν συζητούν μαζί μας με τη γλώσσα τελεσιγράφων. Κανείς δεν συνομιλεί μαζί μου με αυτόν τον τρόπο και εγώ θα προτιμούσα να μην είμαι πρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης από το να επιτρέψω κάτι τέτοιο… Οπωσδήποτε υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για κάποια θέματα, όπως ο αγωγός “South Stream”, είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός, αλλά τόνισε ότι και η Σερβία έχει ορισμένα ζητήματα.
“Είναι μία καλή συμφωνία για μας, μας εξασφαλίζει 350 εκ. ευρώ, είτε μεταφερθεί φυσικό αέριο, είτε όχι κι ας μου πει κάποιος που θα κερδίσουμε αυτά 350 εκ. ευρώ”, σημείωσε. “Ας μας πει κάποιος πώς θα το εξηγήσω στους πολίτες μας” ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σερβία βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πορεία από την οποία δεν θα παραιτηθεί, ότι θα υπάρχουν πράγματα, στα οποία δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες, αλλά θα προσπαθήσει.
“Γνωρίζουμε ότι έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις” επισήμανε.
Δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου ανέφεραν ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στο Βελιγράδι να συνταχθεί με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Η εφημερίδα “Μπλιτς” αναφέρει ότι με την “όξυνση των σχέσεων ΕΕ, ΗΠΑ και Μόσχας” στην κυβέρνηση της Σερβίας αναμένουν πρόσθετες πιέσεις, ώστε το Βελιγράδι να συνταχθεί με τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.
“Αναμένονται “εισηγήσεις” δυτικών κρατών η Σερβία, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ μετά το δυστύχημα στο Ντόνιετσκ να πάρει σαφή θέση έναντι της Ρωσίας” τονίζεται στο δημοσίευμα.
Η Σερβία καταδίκασε την κατάρριψη του αεροπλάνου και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Η ΕΕ θα ζητήσει σύντομα από το Βελιγράδι να καταδικάσει ξεκάθαρα “το έγκλημα των φιλορώσων εξεγερθέντων στην ανατολική Ουκρανία” και να συμπαραταχθεί με την πολιτική των Βρυξελλών αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Informer”.
“Ο χρόνος της σερβικής ουδετερότητας έληξε” υποστήριξε διπλωμάτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
“Αν η σερβική ηγεσία αποφασίσει να στραφεί πλήρως στη Μόσχα, πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης” συμπλήρωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου